Thailanda
- Popan Alexandra
- Jan 25, 2018
- 2 min read
THAILANDA
CLASA a VIII-a A
GENERALITĂȚI
Fauna Thailandei fascinează cu diversitate și cu frumusețea aparte, pe fiecare vizitator al țării. Datorită climei tropicale și flora este extrem de dezvoltată și variată, un factor care favorizează și fauna. În cadrul țării au fost realizate diverse parcuri naționale și rezervații naționale, cu scopul de a putea oferii un adăpost sigur pentru fiecare animal, pasăre sau inserctă. Acestea atrag prin frumusețea lor milioane de turiști în fiecare an. Nu trebuie să uităm însă nici de coralii și de viețuitoarele marine, care se regăsesc în regiunea coastei. Atât flora cât și fauna țării este extrem de variată și bogată.
FLORA:
Pădurile care au rămas, majoritatea în parcurile naționale, sunt de foioase și tropicale în central țării, nord-est, și tropicale umede în sud, unde diferența dintre anotimpuri este mică și ploile sunt bogate. Pădurile de mangrove se găsesc din abundență de-a lungul coastei, în apropierea gurilor de râu și pe piscurile de calcar din sud. Cea mai celebră plantă este orhideea, cu aproximativ 1.000 de specii.
Plantele tropicale include salcâmul, bougainvilla, hibiscusul, lotusul și frangipani. În nord prosperă rododendronul și azaleea. În total sunt circa 27.000 de specii de plante cu flori.
FAUNA:
Pe măsură ce pădurile Thailandei dispar, se diminuează și fauna. Numărul de tigri a scăzut, mai ales din cauza braconajului. Elefanții, atât de admirați și uneori chiar venerați de thailandezi, supraviețuiesc în număr din ce în ce mai mic în parcurile naționale dedicate lor.Timizii urși bruni asiatici, și ei victime ale braconajului, gibonii au rămas în număr relative mare, ca și alte primate, precum macacul. O situație mai bună o au mistreții, diverse specii de căprioare și veverițele zburătoare. În Thailanda se găsește și khun kitti, cel mai mic liliac din lume, precum și a unui mic mamifer, chevrotain. Sunt peste 100 de specii de șerpi, inclusive cobra regală. Atinge 6 m, dar e mică față de piton, care poate ajunge până la incredibila lungime de 15 m. Formadibil și uneori iritabil este varanul, care poate avea 2 m lungime.
Thailanda este bogată și în specii de păsări, peste 1.000 de specii, locale sau migratoare, inclusiv o specie locală de lăstun.
FRUCTE
Există o gamă largă de fructe în Thailanda. Fructe bine cunoscute nouă, ca bananele (kluay), nucile-de-cocos (mapbrao), pepenele roșu (taeng moe) sau ananasul (sap-parote), cresc aici tot anul. Alte fructe, mai puțin cunoscute, sunt:
Cantaloop (cantalup)-un soi tropical de pepene galben, foarte dulce și zemos când e copt
Falang (guava)-thailandezii mănâncă deseori guava (și mango) necoapte, stopindu-le cu un amestec de zahăr, sare, piper și chili.
Malakawe (papaya)-necopt, fructul se folosește în salate. Fructul copt are o pulpă ușor dulce și foarte suculentă.
Ngor (rambutan)-fruct mic, păros, de culoare roșie și cu pulpă dulce.
IMAGINI:
FLORA:- ORHIDEEA, FRANGIPANI ȘI BOUGAINVILLEA
FAUNA:-COBRA REGALĂ, TIGRUL ȘI ELEFANTUL



FRUCTE TROPICALE:-GUAVA,PAPAIA,RAMBUTAN.



În concluzie, Thailanda este țara mea preferată, aceasta având fauna și flora foarte dezvoltate, iar indiferent de împrejurări, ea prosperă din toate punctele de vedere.
SFÂRȘIT!
Comments